2012. július 21., szombat

Levendula

Ki nem ismerné a gyönyörű levendulát? Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert. A Földközi-tenger mellékéről származik, mediterrán félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén nyílnak. Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Csodás levendula mezők tárulnak szemünk elé ha ezen a vidéken járunk, ahol kifejezetten erre az időre turista utakat szerveznek "A levendula útja" elnevezéssel. 

Provance Avignon.jpg

Én nagyon imádom, elsősorban az illatát, valamint a virágát, ugyanis gyönyörű.

Hoztam pár tippet termesztéséről és gondozásáról:

 Ha van kertünk, akkor napos és meleg helyre ültessük, különösebb talajigénye nincsen. Nagyon fontos számára a napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig hozza az új hajtásokat. A virágát mindig vágjuk vissza, így elősegítsük az újabb, folyamatos virágzást. 

Gondozása: Különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor.

Szedése és szárítása: Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levendula őszi másodvirágzásának mennyisége nagyságrendben a nyári virágmennyiség fele.



Ez a mi kis szárított levendula csokrocskánk, imádom. Nagyon kellemes illata van. :)






Készíthetünk belőle koszorút és illatpárnákat is.

Ezen felül rengeteg levendulás lakásdekoráció is megtalálható. Imádom őket, igazán nőiesek és kifinomultak. Nekünk is van pár ilyen kiegészítő.


Levendulás fakanáltartónk.


Az éjjeliszekrényemet díszíti ez a kis levendulás ékszertartó.


Levendulás boltocska. Úgy érzem, betudnék itt vásárolni :)


Nagyon kedves kis dekoráció. Igaz mű levendula, de akkor is :)



Gyönyörű ez az óra.


Levendulás csészébe, levendula. :) Ötletes.


Virága még asztaldekoráció is lehet.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése